Τι είναι η γκανιότα στο στοίχημα

Όταν ποντάρουμε σε μια στοιχηματική εταιρία τα λεφτά μας σε κάποιο αγώνα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η απόδοση στην οποία ποντάρουμε να είναι τίμια και fair εν πρώτοις. Και σε δεύτερο επίπεδο το σύνολο των αποδόσεων του συγκεκριμένου αγώνα να είναι σωστό και να έχει όσο το δυνατόν μικρότερη γκανιότα. Όμως τι είναι γκανιότα, μια λέξη που συχνά ακούμε και διαβάζουμε αλλά ίσως πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε και δεν ξέρουμε τι σημαίνει.

Γκανιότα είναι η προμήθεια που βγάζει ο μπουκ ή η στοιχηματική εταιρία από ένα συγκεκριμένο αγώνα, αν προσπαθήσουμε να βγάλουμε ισόποσο κέρδος, ποντάροντας και στα 3 σημεία, 1Χ2. Προκύπτει από τον μαθηματικό τίτλο 1/Απόδοση 1+1/απόδοση Χ+1/απόδοση 2. Τα τρία αυτά αποτελέσματα τα προσθέτουμε και τον αριθμό που προκύπτει τον πολλαπλασιάζουμε με το 100, και βγάζουμε την γκανιότα ενός παιχνιδιού. Ουσιαστικά πρόκειται για το καθαρό κέρδος, που βγάζει η κάθε στοιχηματική εταιρία σε ένα και μόνο αγώνα, ό,τι και αν ποντάρεις. Ειδάλλως δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης για αυτές, αν δεν προέκυπτε κέρδος.

ganiota-stoixima

Η γκανιότα είναι πιο ξεκάθαρη σαν έννοια σε μια αγορά που έχει 2 πιθανά αποτελέσματα, όπως είναι π.χ. το under/over ή φυσικά το αποτέλεσμα σε ένα αγώνα μπάσκετ, χωρίς βέβαια το ενδεχόμενο της παράτασης. Και αυτό γιατί στο μπάσκετ θα έρθει είτε άσος είτε διπλό. Όταν το μάξιμουμ που μας δίνει μια εταιρία στοιχήματος είναι 1,90 και είναι 1,90, τότε αν ποντάρουμε από 100 ευρώ στο κάθε σημείο, θα πάρουμε πίσω 190 ευρώ, αλλά θα έχουμε παίξει 200 ευρώ, το οποίο είναι το καθαρό σίγουρο κέρδος της εταιρίας και η γκανιότα. Δεν θα μπορούσε να δίνει αποδόσεις 2 και 2 στο κάθε σημείο, γιατί έτσι το κέρδος της θα ήταν μηδενικό.

Προκύπτει ότι βασικός παράγοντας για να επιλέξουμε μια στοιχηματική εταιρία για να ποντάρουμε είναι να έχει χαμηλή γκανιότα. Γιατί αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό με την πάροδο του χρόνου να χάνουμε πολλά χρήματα, σε σχέση με το αν παίζαμε τα λεφτά μας σε μια εταιρία στοιχήματος με μηδενική γκανιότα. Κάποιοι μπουκ βγάζουν μερικά πολύ εμπορικά παιχνίδια, με μηδενική ή έστω ελάχιστη γκανιότα για να προσελκύσουν περισσότερο παιχνίδι. Συνήθως η τιμή της γκανιότας στις στοιχηματικές εταιρίες κυμαίνεται στο 4-6%, οι τιμές αυτές είναι αρκετά καλές για τους παίκτες, βέβαια μερικές το τσιμπάνε ακόμη περισσότερο στο 7 ή και 8 %. Για να μην μιλήσουμε για τον ΟΠΑΠ στη χώρα μας που η γκανιότα εκτοξεύεται ακόμη και στο 15%. Φανταστείτε τη διαφορά που προκύπτει από τα κέρδη που δίνει ο ΟΠΑΠ με τα κέρδη που δίνει μια στοιχηματική εταιρία, αν παίξουμε τα ίδια σημεία.

Καταλαβαίνει κανείς ότι οι στοιχηματικές εταιρίες δεν θέλουν τον παίκτη που παίζει μονά αποδεκτά, αλλά αυτόν που παίζει δυάδες, τριάδες, παρολί που μαθηματικά και μόνο η γκανιότα μεγαλώνει και χάνει περισσότερα χρήματα σε περίπτωση κέρδους, από όσα κανονικά θα έπαιρνε με μηδενική γκανιότα. Βάσει λοιπόν των παραπάνω, δεν ξέρουμε αν κάποιοι έγιναν σοφότεροι, αλλά ας μην κάνουμε τη μάχη με τις στοιχηματικές εταιρίες στο κυνήγι του κέρδους, εμπόδιο ανυπέρβλητο. Γιατί όταν παίζεις σωστά, ακόμη και αν χάσεις έχεις τουλάχιστον to know how στο στοίχημα και θα ανταμειφθείς σίγουρα.